Veelzijdige kennisdeling en indrukwekkende collectie rondhout tijdens drukbezocht minisymposium
22 februari, een stralende donderdagmiddag. Koud, maar met een aangenaam winterzonnetje. Het was de dag van het minisymposium over kwaliteitshout en biodiversiteit, dat we samen met de Nederlandse Bosgroepen organiseerden. Een unieke kans om naast waardevolle kennisdeling, het kwaliteitshout ook in het echt te zien, geveld en klaar voor verkoop op de aankomende Nederlandse Rondhoutveiling.
Eisen aan kwaliteitshout en de kansen voor de biodiversiteit
We startten binnen met twee presentaties. Robert van Eerden (Bosgroep Zuid Nederland) gaf inzicht in de kenmerken van, en de eisen aan kwaliteitshout. Bart Nyssen (Bosgroep Zuid Nederland) nam ons vervolgens mee in de kansen voor de biodiversiteit bij een ‘beheer gericht op kwaliteitshout’ en het belang van biodiversiteit voor de uiteindelijke productiviteit.
Kon u er niet bij zijn, maar bent u wel benieuwd naar de presentaties? Hieronder kunt u ze inzien:
Presentatie Robert van Eerden
Presentatie Bart Nyssen
Gevarieerde collectie kwaliteitshout en fascinerende rariteiten
Na de presentaties namen Meindert Bruggemans en Pieter Westerhof van Bosgroep Midden Nederland ons buiten mee voor een rondleiding op de Rolbaan, waar we de stammen zelf konden bewonderen. Dit jaar was er een recordhoeveelheid rondhout (1200 m3) aanwezig en het was indrukwekkend om al deze verschillende soorten te zien liggen. Van kwaliteitshout tot fascinerende rariteiten! Allemaal zeer geschikt om fantastische, duurzame producten van te maken, zoals tafels, kasten, andere meubels en bijvoorbeeld muziekinstrumenten. Maar óók bijzondere kunstobjecten, juist omdat het hout een hele bijzondere vorm heeft. Een uitgelezen kans om bij een aantal stammen stil te staan en het verhaal te horen over de herkomst en kwaliteit van de betreffende stam.
Mooie voorbeelden, die uitstekend zichtbaar maakten wat het beheer gericht op kwaliteitshout kan opleveren. Namelijk volop kansen voor de ecologie in het bos én voor de boseigenaar, omdat zijn hout meer oplevert. Maar ook voor de lokale markt betekent dit iets! We hebben namelijk prima kwaliteitshout dat uit eigen land komt! En met een zorgvuldig beheer is het mogelijk om gericht toe te werken naar het optimaliseren van die kwaliteit, zodat lokaal hout steeds meer aan terrein kan winnen. Volop ambitie en kansen dus!
Boeiende vragen smaken naar meer
Kortom, het was een geslaagde middag, met interessante gesprekken en boeiende vragen. Het liet vooral ook weer zien dat de materie waar eco2eco zich op richt zeer actueel is. En dat benadrukt het algemeen belang van projecten zoals eco2eco nog maar weer eens. Want juist dit soort grensoverschrijdende projecten stellen in staat om verder te kijken, om te experimenteren, te ontdekken, kennis te verzamelen en een doorkijkje richting de toekomst te maken.
Wat is er nodig om onze bossen gezond te houden, zowel wat betreft de biodiversiteit in het bos als de bomen zelf? Wat vraagt dat van alle partijen in de markt, nu en straks? En hoe zorgen we dan tegelijk ook dat de boseigenaar een optimaal rendement uit de houtverkoop haalt en het kwaliteitshout een duurzame toepassing krijgt?
De eerste antwoorden hebben we gevonden en de komende periode kijken en zoeken we verder naar wat mogelijk is én hoe!