Biodiversiteit
Biodiversiteit is belangrijk voor een gezond bos en het blijkt dat hoe hoger de soortenrijkdom in een bos, hoe hoger de productiviteit is. Des te meer reden om te kijken hoe we biodiversiteit op verschillende vlakken kunnen vergroten en combineren met houtproductie.
Boomgericht bosbeheer
Door het toepassen van boomgericht bosbeheer ontstaat er een afwisseling van open stukken, rondom de aangewezen (QD) bomen die vrijgesteld worden, en dichte stukken, waar niet gedund wordt. Hierdoor ontstaat er een variatie in het hos waar verschillende soorten van profiteren.
Rijk strooiselsoorten
De huidige bossen bestaan voornamelijk uit soorten met zuur strooisel. Bij de aanplant van kloempen kiezen we voornamelijk voor soorten met rijk bladstrooisel. Bijvoorbeeld lindes, kersen, hazelaar, haagbeuk en ook esdoorn. Door deze soorten in het bos in te brengen versnellen we de bosontwikkeling naar divers bos en ook de bosbodem verbetert hierdoor.
Habitatnetwerk
Om in een opstand een diversiteit aan leeftijden en ontwikkelingsfase te krijgen, is het vastleggen van een zogenaamd habitatnetwerk een goed begin. Een goed functionerend habitat-netwerk bestaat uit bosrefugia (bosgebieden waar geen ingrepen in het kronendak meer plaatsvinden) en habitatbomen en habitatboomgroepen. Dit zijn bomen met holtes, bliksemschade, vogelhorsten, een bijzondere groeivorm etc.. Als laatste element van een habitatnetwerk is het creëren van dood hout belangrijk.
Dit netwerk heeft als doel de diversiteit aan soorten gebonden aan oude, aftakelende en dode bomen te optimaliseren. Hier zal, door veroudering , een deel van het bos van het bos spontaan in de aftakelingsfase overgaan en houdt de noodzaak tot menselijke structuurontwikkeling op. Door het vastleggen van deze elementen met behulp van GPS op kaart kunnen deze tijdens de oogst door de harvester gespaard worden.
Vaste dunningspaden
Door gebruik te maken van vaste dunningspaden vermindert het aandeel in het dat bereden wordt door harvesters en waar dus bodemverdichting plaatsvind. Het overige bos kan zich hierdoor ongestoord ontwikkelen en hier krijgt de bodem de kans zich te herstellen van eventuele bodemverdichting uit het verleden.
Contactgegevens
eco2eco
algemeen@eco2eco.info