Houten blaasinstrumenten: een interessante nichemarkt
Een van de mooiste en meest specialistische toepassing van kwaliteitshout is muziekinstrumenten. Hans Jochems, zelf betrokken bij het project eco2eco, weet er alles van. Hij zoekt in zijn vrije tijd stad en land af voor geschikt hout voor doedelzak en barokhobo.
“Voor de bouw van houten blaasinstrumenten worden twee inlandse houtsoorten gebruikt: buxus en pruimelaar of perelaar”, vertelt Jochems, “beide voor specifieke onderdelen van het instrument, die elk specifieke eisen stellen aan het hout.” Jochems, die zelf de Vlaamse doedelzak bespeelt (“ouder dan de Schotse”), is immer op zoek naar geschikt hout. Rechte boomstammen zonder zijtakken, die na de oogst nog eens vijf jaar lang drogen.
Productieproces van twee jaar
Maar na die vijf jaar begint het productieproces pas echt. “Op de beste stukken wordt een pilootboring ingezet, waarna het hout opnieuw twee jaren wordt weggelegd”, aldus Jochems. “Als een bestelling opkomt, selecteren we de kwaliteitsstukken. In deze stukken wordt eerst de binnenboring gemaakt, daarna volgt bewerking van de buitenkant.”
Nichemarkt
Binnen Eco2Eco wordt een kartering voorzien van dergelijke kleine kritische markten die in België-Nederland actief zijn. Volgens Jochems is dit, ondanks de geringe omvang, een mooi voorbeeld van zo’n nichemarkt. Per jaar wordt ongeveer 1 kubieke meter hout afgenomen. Per boomstam wordt tussen de 350 en de 600 euro geboden. “De markt van instrumentenbouwers is klein maar zeer stabiel, met constante jaarlijkse hoeveelheden en gegeven prijzen.”