Biomassa
Binnen eco2eco keken we niet alleen naar hoogwaardige toepassing van kwaliteitshout, maar ook naar een zo duurzaam en economisch aantrekkelijk mogelijk gebruik van andere houtstromen, zoals houtige biomassa.
Biomassaplein
Zo is er onder andere gewerkt aan het uitbouwen van een netwerk van verzamelcentra van lokale biomassa: houtverkoopwerven of biomassapleinen. Het resultaat is een partnerschap rondom het eerste Vlaamse biomassaplein. Een partnerschap bestaande uit Provincie Limburg (Vlaanderen), Nuhma, Bionerga en het Regionaal Landschap Lage Kempen. Het idee is om alle houtige biomassa die vrijkomt uit lokaal beheer van houtkanten, houtwallen en bosranden te verzamelen. Het Vlaams biomassaplein zal de biomassa geconditioneerd gaan drogen met behulp van een drogingsinstallatie. Dit is een van de eerste, zo niet de eerste, grootschalige drogingsinstallaties voor biomassa in Nederland en Vlaanderen die werkt met restwarmte. De restwarmte komt van partner Bionerga. Na de droging, waarbij warmte door de snippers geblazen wordt, vinden deze producten een hoogwaardige toepassing in de markt. Dit kan bijvoorbeeld gaan om houtsnippers voor verwarming of vergassing, als basisproduct voor bioraffinage etc. Ook is er hard gewerkt aan de bouw van de opslag en de aanschaf van de drogingsinstallatie.
Digitaal Platform
Op een digitaal niveau is samengewerkt met de ontwikkelaars van het Digitaal Platform Landschap of “DIPLA” om een Enterprise Resource Planning uit te werken. Dit zal de unieke herkomst van de producten garanderen en een degelijke facturatie toelaten aan de eindklant.
Opslag
De biomassapleinen fungeren aan de aanbodkant als opslag/stockage voor allerhande lokaal stamhout op droge en veilige plaatsen verspreid over Limburg. De landschapsanalyse op welke plaats deze komen is volop lopende, met in acht name van minimaal transport. Een pilootproject is ontwikkeld op industrieterrein EUROPARK in het Vlaamse Houthalen (dichtbij het recyclagepark dat in 2017 wordt heraangelegd) waar de voormalige technische werkplaats wordt geherwaardeerd als een biomassaplein, samen met ANB.
Processing
Van hieruit kunnen de houtfracties dan verschillende processing-stappen ondergaan: snipperen, zeven, drogen (met lokale restwarmte of passief), wegen, persen, verpakken. Eco2eco werkt samen met lokale partners zoals Ecopower CVBA (droging en persing van briketten) en Puur Limburg VZW (transport en digitale catalogus). Ook de Bosgroepen CVBA wordt betrokken om de houtstromen van particuliere eigenaars mee te nemen in het netwerk.
Een systeem van containers (eventueel dubbelbodemig voor droging met restwarmte) werd opgezet die de houtstromen bevatten. Deze containers zijn uniek identificeerbaar in DIPLA en fungeren als verspreid netwerk van veilige stockage zonder kwaliteitsverlies. Ze garanderen ook een zo mobiel mogelijke realisatie van het concept biomassaplein. Zo blijft de concrete uitwerking modulair en is het mogelijk om in te spelen op nieuwe trends in de lokale markt voor biomassa (bijvoorbeeld cellulose-raffinage in de toekomst).
Vraag en aanbod
Om het lokale aanbod aan te passen aan een lokale vraag, is een samenwerking opgezet met Limburg.net, de intergemeentelijke beheerder van de recyclageparken. Deze partner bezit onder andere weegbruggen, een digitaal loggingsysteem, degelijke infrastructuur voor onze containers en een vertrouwd imago voor de eindklanten. Deze partner is verspreid actief in heel Limburg en kan fungeren als verkooppunt.
Contactgegevens
eco2eco
algemeen@eco2eco.info