Succesvolle verkoop van topkwaliteit boomstammen op Vlaams Houtpark
Het Agentschap Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid verkoopt jaarlijks zo’n 220.000 m³ hout uit Vlaamse openbare bossen. Dit jaar deed het dat voor het eerst ook op een eigen houtpark in het Meerdaalwoud. Daarop werden 78 stammen van topkwaliteit en 62 stammen van B-kwaliteit (570m³) aangeboden. De verkoop was een succes: het merendeel van het hout, ongeveer 70%, blijft voor verwerking en toepassing in Vlaanderen en de nabije buurlanden. Met een totale opbrengst van 141.357,68 euro was de verkoop ook een financieel succes.
Ruim de helft van het hout uit Vlaanderen wordt als rondhout geëxporteerd naar Azië. Het vindt zijn weg niet naar lokale houtverwerkers die met grote houttekorten kampen. Bovendien zitten de mooiste stammen in één lot met de minder mooie stammen waardoor de prijs laag is. Het gevolg daarvan is dat kwaliteitshout vaak niet de hoogwaardige toepassing krijgt die het verdient.
Liggende verkoop ambieert lokale verwerking van Vlaams hout
Vanaf 2019 moest dat anders, besliste Natuur en Bos. Vlaams kwaliteitshout moest opbrengen wat het waard is. Maar vooral: het moest zijn weg vinden naar lokale houtverwerkers voor zo hoogwaardig mogelijke toepassingen (parket, meubelen, trappen, fineer, …) in de regio.
Daarom verkocht Natuur en Bos zijn meest kwaliteitsvolle bomen voor het eerst op een eigen houtpark. De opening van de geschreven biedingen gebeurde op 21 februari 2019 op hetzelfde moment als de opening van de biedingen op de loten die zich bevonden op de houtparken van Saint-Avold (Frankrijk), Tenneville (Wallonië) en Neunkirchen (Duitsland).
Mooie prijzen, mooie verhalen
De verkoop was een succes. Zowel qua bestemming van het hout als qua prijs. 70% van de stammen vond zijn weg naar een fineerbedrijf (18m³), naar zagerijen (277m³) en rondhouthandelaars (275m³) uit België (9), Duitsland (1), Nederland (1) en het Groothertogdom Luxemburg (1). De totale opbrengst bedroeg 141 358 euro. De gemiddelde prijs per m³ bedroeg 248 euro per m³. De inlandse eik was zonder discussie de duurste houtsoort met een gemiddelde van 344 euro/m³ en uitschieters tot 824 euro/m³. De twee andere podiumplaatsen waren voor de Amerikaanse eik (300 euro/m³) en de Gewone es (250 euro/m³).